Terveys

Kanariandoggi ei ole superkoira, vaan se on koira siinä missä muutkin. 

Vaikka rodun uudelleen luonnissa on käytetty monia eri rotuja niin silti se ei ole vapaa perinnöllisistä sairauksista ja ongelmista. Kanariandogilla voi ilmetä sairauksia niin kuin millä tahansa muullakin rodulla, mutta järkevällä ja vastuuntuntoisella kasvatuksella voimme edesauttaa rodun terveenä pysymistä. Kanariandogin kanta on Suomessa ja maailman laajuisesti todella vähän tutkittu, virallisia tutkimustuloksia varsinkaan ulkomailta ei juurikaan ole. 

Oman kokemuksen mukaan yleisimpiä sairauksia / vikoja Kanariandoggien keskuudessa ovat luustolliset sairaudet (dysplasiat, kasvuhäiriöt, välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV), spondyloosi yms), polven ristisiteen repeämä, ruoka aineallergiat / yliherkkyydet, luomien virheasennot, distichiasis, epilepsia, kilpirauhasen vajaatoiminta. Rakenteelliset viat ja heikkoudet kuten niukat tai epätasapainoiset kulmaukset, kondrodysplasia (?). Kondrodysplasia koiran rungon mittasuhteet ovat melko normaalit, mutta raajat ovat lyhyemmät ja varsinkin eturaajojen luut saattavat olla käyrät. 

Kanariandoggi on mukana PEVISA -ohjelmassa 1.7.2021 lähtien. 

PENTUJEN REKISTERÖINNIN EHTONA OLEVAT TUTKIMUKSET: Lonkka, kyynär ja selkälausunto (VA, LTV, SP), alaikäraja 24 kk. LTE / MH / käyttäytymisen jalostustarkarkastus. Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus: Ei vaadita PEVISA tutkimuksia (2 pentuetta). Määräykset koskevat ehdon voimaantulon jälkeen tapahtuneesta astutuksesta syntyneitä pentueita.

Virallisia terveystuloksia, suoritetut luonnetestit yms löydät täältä : KoiraNet-jalostusjärjestelmä

Kennelimme koirien tuloksia: Hard Hearts 

Alla on listattuna muutamia yleisimpiä vikoja ja sairauksia mitä tämän tyyppisillä koiraroduilla ilmenee, joten myös Kanariandoggi voi niihin sairastua.

- Polven ristisidevaurio

- Lonkkanivelen kasvuhäiriö (HD)

- Kyynärnivelen kasvuhäiriö  ( ED) 

Perinnölliset selkämuutokset 

- Perinnölliset silmäsairaudet

- PURENTAVIAT ja HAMMASPUUTOKSET ovat yleisiä kaikissa koiraroduissa.

- EPILEPSIA ELI KAATUMATAUTI on toistuvia kohtauksia aiheuttava aivojen sähköisen toiminnan häiriö.

- MUNUAISSAIRAUKSIA ilmenee suhteellisen yleisesti koirilla ja niitä tavataan useimmiten vanhemmilla eläimillä.

- ALLERGIAT, ATOPIA, INTOLERANSSI JA IHO-ONGELMAT oireita allergiasta ovat erilaiset iho-ongelmat (kutiseva ihottuma, pigmenttimuutokset, pustularakkulat), bakteeri ja hiivatulehdukset, korvatulehdukset, suoliston toimintahäiriöt.

- SUOLISTO JA RUUANSULATUSONGELMAT mm. vatsalaukunkiertymä.

- SYDÄNSAIRAUDET

Koiran perusterveydestä huolehtiminen oikealla ravinnolla, riittävällä liikunnalla ja turvallisella ympäristöllä, joka sopii koiran rodunomaisille piirteille, on äärimmäisen tärkeää. On varottava mm ylipainoa ettei luusto kärsi siitä myöhemmin. 

Vaikka jalostusvalintoja tehdessä näihin asioihin kiinnitetään huomiota luonteen ohella, koskaan ei voi olla täysin varma ettei koirasi sairastuisi ikinä. Satunnaiset silmätulehdukset, virtsainfektiot yms. eivät kuitenkaan ole merkki siitä, että koirasi olisi parantumattomasti sairas.

TUNNISTATKO KOIRASI KIVUN?


Toivon että kasvattejani vietäisiin selkä, lonkka-ja kyynärkuvauksiin sekä luonnetestiin. Tulokset ovat erittäin tärkeitä minulle kasvattajana kuin myös itse rodulle!

- Noora Mattila / Kennel Hard Hearts -